Zijn allergieën gevaarlijk?

dangerous-003Alhoewel allergieën behoorlijk vervelende symptomen kunnen geven, zijn de meeste allergieën helemaal niet gevaarlijk. In ernstige gevallen van allergie kan zich echter anafylaxie voordoen. Hierbij reageert het immuunsysteem zo fel op bepaalde allergenen dat patiënten in een anafylactische schok geraken. Dit kan een impact hebben op het hele lichaam en in uitzonderlijke gevallen kan dit ook levensbedreigend zijn. Bij zo’n anafylactische schok wordt de druk in de bloedvaten te laag om de lichaamsfuncties optimaal in stand te houden. Door deze lage bloeddruk krijgen organen zoals het hart en de hersenen te weinig doorbloeding waardoor het zuurstofgehalte in het lichaam verlaagt wat op zijn beurt leidt tot het afsterven van lichaamscellen.

Wat te doen bij anafylaxie?

Bij anafylaxie gaat het er vooral om geen tijd te verliezen. Na blootstelling aan bepaalde allergenen kan zo’n anafylactische schok vrij snel gaan. Eigenlijk kan men na een paar seconden al in zo’n schok geraken. Het is dan ook heel belangrijk om tijdig in te grijpen. Eerste hulp zoals mond-op-mond beademing kan enige hulp bieden, maar iemand die in een anafylactische schok gaat zal altijd gespecialiseerde medische hulp nodig hebben.

Symptomen van anafylaxie

De symptomen zijn vaak jeuk over het gehele lichaam, een verkleurde huid of een zwelling van bepaalde delen van het lichaam. Ook maag- en darmreacties kunnen wijzen op anafylaxie net als ademhalingsproblemen en flauwvallen.

Welke stoffen kunnen een anafylactische schok veroorzaken?

In principe kan elk allergeen een anafylactische schok veroorzaken. Alles hangt af van de mate waarin het afweersysteem op dit allergeen reageert.

  • Voedingsmiddelen

Bijzonder gevaarlijk voor een anafylactische schok zijn producten waar lactose in zit, bepaalde vissoorten of schaaldieren, noten en tarweproducten

  • Geneesmiddelen

Sommige patiënten kunnen gevoelig zijn aan antibiotica of stoffen die in pijnstillers en in koortswerende middelen voorkomen. Ook na het toedienen van narcose kunnen patiënten in een anafylactische schok geraken.

  • Gif van insecten

Ook het gif van bepaalde insecten kan bijzonder gevaarlijk zijn, denk maar aan een bijensteek of een wespensteek.

  • Contact met bepaalde kunstmatige stoffen zoals latex of rubber

Reply