Wat is een allergie?

27-10-2010-What_Is_An_Allergy-2798-vashnaviIn Nederland hebben heel wat mensen last van allergieën. Maar liefst 25% van de bevolking heeft wel een of andere vorm van deze chronische aandoening. Er bestaan verschillende soorten allergie en elke vorm heeft zijn eigen symptomen. Zo geven bepaalde allergieën symptomen als diarree of overgeven. Andere vormen zorgen er dan weer voor dat men onophoudelijk moet niezen, hoesten of snotteren en er bestaan ook allergieën die huidproblemen geven.

Wat is een allergie nu juist?

Allergie is een reactie van het afweersysteem van het lichaam op stoffen uit de omgeving. Het immuunsysteem zou eigenlijk op deze, vaak banale stoffen, niet mogen reageren. Bij mensen die voor bepaalde stoffen allergisch zijn, reageert het afweersysteem dus eigenlijk wat te heftig waardoor deze mensen allerhande symptomen krijgen of ziek worden.

De stoffen waarop deze patiënten reageren worden allergenen genoemd. Deze allergenen prikkelen het afweersysteem van het lichaam. Allergenen kunnen op verschillende manieren het lichaam binnenkomen. Dit kan zowel via de ademhaling gebeuren, via voedsel of via huidcontact.

De meeste allergieën zijn niet te genezen, wel bestaan er verschillende middelen, afhankelijk van het soort allergie om de symptomen te beperken.

Alhoewel allergieën een veel voorkomend gezondheidsprobleem zijn, heeft de wetenschap nog geen echte verklaring voor het ontstaan van allergieën. Wel staat vast dat bij allergieën vaak erfelijkheidsfactoren een grote rol spelen. Een andere oorzaak van allergieën moet gezocht worden in de levensstijl van mensen. Een goede hygiëne is in de westerse wereld van heel groot belang. Toch komen allergieën in de westerse wereld veel vaker voor dan in ontwikkelingslanden en in de stad veel meer dan op het platteland. De oorzaak hiervan moeten we eigenlijk zoeken in de ontwikkeling van het immuunsysteem. Hoe ‘properder’ mensen opgevoed worden, hoe sterker het immuunsysteem op allerlei stoffen reageert, waardoor er dus allergische reacties plaatsvinden. Ook mensen die veel natuurlijk en vers voedsel eten, hebben minder vaak allergieën dan mensen die vooral bewerkte voedingsmiddelen eten.

Reply