Soorten allergieën en symptomen

Allergy-SympAllergieën worden vaak ingedeeld in groepen en dit volgens de manier waarop de allergenen het lichaam binnenkomen.

Soorten allergieën

  • Inhalatieallergieën

Bij een inhalatieallergie reageert het afweersysteem op stoffen die worden ingeademd. Voorbeelden hiervan zijn allerlei soorten pollen, huisstofmijt en schimmels.

  • Contactallergieën

Een contactallergie ontstaat door contact van een allergene stof met de huid. Zo reageren heel veel mensen allergisch op bijvoorbeeld allerhande cosmetica, planten, onedele metalen zoals nikkel of kobalt en stoffen zoals rubber of latex.

  • Allergieën tegen bepaalde stoffen die men via de mond binnenkrijgt.

Voorbeelden hiervan zijn bepaalde voedingsstoffen zoals lactose, noten en peulvruchten of medicijnen.

  • Allergieën op insectenbeten.

Een insectenbeet op zich kan al behoorlijk wat jeuk veroorzaken, maar mensen met een allergie tegen bepaalde gifstoffen of het speeksel van bepaalde insecten kunnen hiervan behoorlijk ziek worden.

Symptomen van allergieën

De symptomen van allergieën kunnen heel uiteenlopend zijn en hangen vaak af van de groep waartoe de allergie behoort.

Bij inhalatieallergieën zullen zich meestal problemen voordoen met het ademhalingsstelsel. Zo kan er kortademigheid optreden en personen met een inhalatieallergie zullen ook vaak niezen, hoesten of snotteren.

Contactallergieën zorgen dan weer meestal voor problemen op de huid. De huid kan jeuken of rood zien, maar ook ergere symptomen zoals het afschilferen van de huid of blaasjes op de huid kunnen zich voordoen.

Mensen met allergie tegen bepaalde voedingsstoffen of medicijnen zullen dan weer hoofdzakelijk problemen krijgen met het maag- en darmstelsel, met vaak diarree of overgeven tot gevolg. Ook huidproblemen kunnen zich door inname van bepaalde voedingsstoffen of medicijnen manifesteren. Toch kunnen er zich door dit soort allergenen ook ernstiger problemen voordoen zoals het beschadigd raken of uitvallen van bepaalde lichaamsfuncties.

Personen met een allergie tegen insectenbeten kunnen niet alleen behoorlijke huidirritaties krijgen, maar dit gif kan ook een invloed hebben op de slijmvliezen, waardoor er ook op andere plaatsen in het lichaam problemen kunnen voordoen.

Reply