Hooikoorts of pollenallergie

28244FED00000578-0-image-a-60_1432746399427Hooikoorts is een chronische allergie waar veel Nederlanders aan lijden. Onderzoek heeft uitgewezen dat ongeveer 12,5% van de Nederlandse bevolking in meer of mindere mate last heeft van hooikoorts.

De meeste mensen kennen de symptomen van hooikoorts wel: rode opgezwollen ogen, een lopende neus, verschrikkelijk niesbuien, kortademigheid, hoofdpijn en luide hoestbuien. Deze symptomen kan men eigenlijk wat vergelijken met de symptomen van een verkoudheid, met dat verschil dat mensen met hooikoorts vooral buiten van deze symptomen last hebben. De allergenen waarop iemand met hooikoorts reageert bevinden zich immers in de buitenlucht. Iemand met hooikoorts die in de bloeiperiode van bepaalde grassen, bomen of struiken een frisse neus wil halen, moet vaak noodgedwongen binnen blijven en is eraan voor de moeite. Een namiddagje thuis voor de computer om een online casino als Mr Green te bezoeken of om een mooie film te bekijken kan best wel gezellig zijn, maar op een mooie zomerdag een terrasje doen is toch net iets gezelliger.

Wat zijn de allergenen bij hooikoorts?

In hun bloeiperiode geven bomen, struiken en grassen stuifmeel af. Een ander woord voor stuifmeel is ‘pollen’. Hooikoorts wordt dan ook vaak pollenallergie genoemd. Dit is een heel vervelende aandoening, maar komt gelukkig voor de patiënt niet het hele jaar voor. Het is een seizoensgebonden allergie.

Mensen met een allergie aan boompollen kunnen al vroeg in het jaar hier last van hebben, degenen met een allergie aan grassen, zullen meestal vanaf mei de eerste symptomen krijgen. Het soort boom of gras speelt uiteraard ook een rol in het tijdstip van het verschijnen van de symptomen. Zo zullen mensen die allergisch zijn voor de pollen van een hazelaar al vanaf februari – maart lopen snotteren en zullen patiënten met een allergie aan de pollen van een eik pas eind april – begin mei beginnen met niezen.

Om de vervelende symptomen van hooikoorts wat te beperken zijn er verschillende medicijnen verkrijgbaar. Deze kunnen gaan van neussprays of inhalatiemiddelen tot oogdruppels of orale medicijnen. Feit is wel dat deze middelen alleen maar de symptomen bestrijden en de allergie zelf niet wegnemen.

Reply