Hoe worden allergieën vastgesteld?

iStock_000002475168SmallBij sommige allergieën duurt het een tijdje vooraleer personen hun symptomen koppelen aan een of andere vorm van allergie. Stel: je loopt al een tijdje te hoesten en te niezen. Hoogstwaarschijnlijk ga je ervan uit dat je een verkoudheid onder de leden hebt die maar niet wil overgaan. Het is echter ook heel goed mogelijk dat je aan pollenallergie lijdt. Of de laatste tijd heb je een wat opgeblazen gevoel en heel regelmatig allerlei maag- en darmklachten. Een buikgriepje zal je denken, maar ook hier kan een allergie de oorzaak van zijn. Mensen met op het eerste gezicht onverklaarbare symptomen raadplegen daarom het best altijd eens hun huisarts.

Methodes om allergieën vast te stellen

Een van de meest bekende methodes is natuurlijk een bloedtest. De huisarts neemt wat bloed af dat doorgestuurd wordt naar een laboratorium waar het getest wordt op verschillende allergenen.

Een arts kan ook een huidpriktest uitvoeren. Hierbij worden op de armen of de benen krasjes aangebracht waarbij wat allergeenhoudende stoffen vrijkomen. Vrij snel na het aanbrengen van de vloeistof kan de huisarts een diagnose stellen waaraan de patiënt juist allergisch is.

Een andere methode is de plakproef. Op de huid worden een aantal pleisters met de meest voorkomende allergene stoffen aangebracht. Na achtenveertig uur mogen deze pleisters verwijderd worden en wordt er een voorlopige diagnose gesteld. Nog eens vierentwintig uur later kan de definitieve diagnose gesteld worden.

Om iemand te testen op allergie voor bepaalde voedingsstoffen wordt er vaak een eliminatiedieet toegepast. Als men met zo’n dieet begint worden in het begin bepaalde voedselgroepen uitgesloten. Vertoont de patiënt geen allergische verschijnselen meer, dan worden langzaamaan bepaalde voedingsstoffen weer toegevoegd aan het dieet en zo kan men bepalen op welke stoffen het lichaam reageert. Het voordeel van zo’n dieet is dat er na verloop van tijd exact kan vastgesteld worden aan welke voedingsmiddelen iemand allergisch is. Het grote nadeel is dat men niet meteen een diagnose kan stellen, maar dat hier lange tijd over gaat en dat men heel bewust met voeding moet bezig zijn.

Reply