Allergieën bij kinderen

children-allergiesDe aanleg voor allergieën is vaak erfelijk bepaald. Kinderen waarvan een van de ouders een bepaalde allergie hebben, zullen eerder geneigd zijn om allergieën te ontwikkelen dan kinderen waarvan de ouders nergens allergisch aan zijn.

Bij baby’s kunnen verschillende vormen van allergie voorkomen. Een van de allergieën die men bij baby’s vaak vaststelt is een voedingsallergie. Als baby’s veel krampjes of huiduitslag hebben denken veel ouders meteen dat hun baby allergisch is aan koemelk. Toch is een koemelkallergie echter een heel zeldzame vorm van allergie en komt deze bij minder dan 3% van alle baby’s voor. Deze vorm van allergie gaat meestal spontaan over na de leeftijd van een jaar of drie.

Ook baby’s kunnen al een vorm van contactallergie hebben. Als de huid van een baby droog en schilferig wordt, kan het zijn dat de baby allergisch is aan bepaalde verzorgingsproducten. Andere grote boosdoeners van contactallergie zijn wasmiddelen en vooral wasverzachters.

Inhalatieallergieën, zoals bijvoorbeeld een pollenallergie of een allergie voor huisstofmijt zijn bij baby’s eerder zeldzaam.

Naarmate baby’s ouder worden, ontwikkelen zij vaak meer allergieën. Ze gaan zich immers meer bewegen en verkennen de wereld om zich heen waardoor ze met heel veel stoffen in contact komen. Als een kind een aanleg heeft voor hooikoorts of een andere inhalatieallergie is de peuterleeftijd meestal de leeftijd waarop zich de eerste symptomen voordoen. Er is trouwens ook gebleken dat kinderen die als baby voedselallergie hadden wat gevoeliger zijn voor andere vormen van allergie eenmaal ze de peuter- en/of kleuterleeftijd bereikt hebben.

Het leven met een allergie is voor een volwassen persoon helemaal niet makkelijk, maar voor een kind is dit echter nog moeilijker. Kinderen beseffen immers niet altijd even goed met welke stoffen ze beter niet in aanmerking komen. Een goede begeleiding van de ouders en een arts zal hierbij dus zeker noodzakelijk zijn. Positief is wel dat, in tegenstelling tot allergieën bij volwassenen, allergieën bij kinderen op een bepaalde leeftijd soms vanzelf verdwijnen.

Reply